PSZP logo

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK :

 

Elindult a PSZP TV !

2019. tavaszán  PSZP TV néven elindítottuk videósorozatunkat, amelyben kaposvári problémákkal és megoldásokkal foglalkozunk. A PSZP TV egyes adásai elérhetők a Facebook-on, illetve önálló Youtube csatronánkon is, az alábbi linken:

PSZP TV

Folyamatosan jelentkezünk újabb részekkel, Facebook oldalunkon várjuk észrevételeiket, véleményüket.

Üdvözlettel:

Polgári Szabadság Platform

 


 

 

 
VÉLEMÉNYEK
Az Együtt kaposvári szervezete aláírásgyűjtést kezdeményez új, cseri - donneri rendőrörs létrehozásáért    
PSZP Hírek | 2015.06.09. | Együtt / PSZP
Az Együtt kaposvári szervezete aláírásgyűjtést kezdeményez a mai nappal annak érdekében, hogy Kaposvár MJV Önkormányzata nyújtson segédkezet a Kaposvári Rendőrkapitányságnak abban, hogy a donneri városrészben, a Bartók Béla u. – Zrínyi u. sarkán található körforgalom környékén önálló rendőrőrs vagy kihelyezett rendőrségi állandó területi iroda létesülhessen.

Az iroda létesítése oly módon történjen, hogy az Önkormányzat vagy vásárolja meg a Kaposvár, Zrínyi u. 1. szám alatt található ingatlan együttest és így nemcsak rendőrségi iroda alakítható ki, hanem két különálló rendőrlakás is, vagy az önkormányzati pénzeszközök szűkössége esetén a volt, jelenleg használaton kívüli, értékesítésre szánt, de az Önkormányzat tulajdonát képező volt Zrínyi utcai könyvtár épületében kerüljön kialakításra.

Jelenleg a környéken tapasztalható szociális és ezzel közvetlen összefüggésben álló közbiztonsági gondok nem ok, hanem következmény, amelynek eredete visszavezethető a 90-es években indult belvárosi rehabilitációs programra. Kérjük ezért Kaposvár MJV Közgyűlését, hogy a fentieken kívül kezdje meg a Zrínyi u.- Bartók Béla u.- Nyár u. háromszög által behatárolt területre vonatkozó rehabilitációs terv kidolgozását és legkésőbb 2-3 éven belül történő megvalósítását, mert elfogadhatatlan, hogy Kaposvár belvárosától néhány száz méterre évről-évre romló szociális viszonyokkal szembesüljenek az ott élő kaposváriak, ehhez az állapothoz a korabeli hibás önkormányzati döntések nagymértékben járultak hozzá.

Elsőként le kell szögezni, hogy a közrend fenntartása rendőri feladat, a környéket sújtó szociális és egzisztenciális gondok megoldása viszont nem a rendőrség feladata, azonban az önálló rendőrörs létrehozása javítja a Donnerben és a Cserben élő kaposváriak szubjektív biztonságérzetét, a rendőrség és a helyi rendőrök puszta jelenléte erősíti a jogkövető magatartást, az állandóan helyben dolgozó rendőrök hely- és személyismerete jelentősen növeli a rendőri munka hatékonyságát.
Úgy véljük, a közrend fenntartása elemi érdeke a Donnerben és a Cserben élőknek, több intézkedés született, így többek között a Képviselőtestület  7/2013. (III. 4.) számon:  „A közösségi együttélés alapvető szabályairól” szóló rendeletet hozott, amely elviekben hivatott lenne a donneri és cseri városrészben tapasztalható közösségellenes magatartásformák visszaszorítására. A rendelet nem érte el a kívánt hatást, hiszen elsődlegesen a donneri városrészben a nap jelentős részében ma is a közterületen tartózkodnak azon csoportok, amelyek a közterületen tanúsított szinte életvitelszerű jelenlétét, időnként aggresszív fellépését, a közterületet rendeltetésszerűen használni kívánok számára durva és zavaró szóbeliségét a kaposváriak túlnyomó többsége zaklatásként éli meg. A környéken élők közül sokan sérelmezik, hogy a Jókai ligetet nem tudják rendeltetésszerűen használni, sötétedés után sokan félnek kimenni az utcára. A környéken hiányzik azon közterület-felügyelők tartós jelenléte is, akik a rendőri intézkedést nem igénylő közrend elleni cselekményeket kezelhetnék.  

A Közgyűlés számára a Kaposvári Rendőrkapitányság által összeállított, a 2014. évről szóló és 2015. évre feladatokat meghatározó beszámoló alapján Kaposváron több (4 mobil őrszoba) működik, a közterület-felügyelőkkel közösen rendszeres útvonalon járőröznek rendőrök, újabb kamerák kerülnek felszerelésre, azonban a  cseri városrészből folyamatosan érkeznek a hírek vagyon illetve közrend elleni cselekményekről, a helyben létesítendő rendőrörs gyorsabb és a helyi adottságokhoz eleve jobban igazodó intézkedést tesz lehetővé a jövőben telepítendő közterületi kamerák mellett is.  

A véleménynyilvánító aláírásgyűjtést a mai nappal kezdjük, aktivistáink közvetlenül és kitelepülések formájában is gyűjtik az aláírásokat, az aláírásgyűjtés lezárását a nyári szabadságolásokat, a Közgyűlés őszi ismételt munkakezdését követően tervezzük.


Hozzászólások [1]     iwiw facebook twitter kedvencekhez Cikk küldése emailben Cikk küldése nyomtatási képCikk nyomtatása
Név:  
Hozzászólás:  
Írja be a kódot: 
  Bartics Jenőné 2015.07.19. 10:27  
Nagyon nagyon hálásak vagyunk,hogy ez valakinek is eszébe jutott! A helyzet az, hogy már "tegnap"" kellett volna. Nagyon köszönjük és természetesen úgy gondolom, mindenkire számíthatnak ami asz aláirást jelenti.



« VISSZA