PSZP logo

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK :

 

Elindult a PSZP TV !

2019. tavaszán  PSZP TV néven elindítottuk videósorozatunkat, amelyben kaposvári problémákkal és megoldásokkal foglalkozunk. A PSZP TV egyes adásai elérhetők a Facebook-on, illetve önálló Youtube csatronánkon is, az alábbi linken:

PSZP TV

Folyamatosan jelentkezünk újabb részekkel, Facebook oldalunkon várjuk észrevételeiket, véleményüket.

Üdvözlettel:

Polgári Szabadság Platform

 


 

 

 
HÍREK
A Donner-cseri rendőrörs létrehozásáért indított aláírásgyűjtés lezárása, az eredmények, tapasztalatok, vélemények ismertetése    
PSZP Hírek | 2015.10.19. | Együtt Kaposvár/ PSZP
Az Együtt kaposvári szervezete és a Polgári Szabadság Platform közös aláírásgyűjtési akciót indított 2014. június 09-én azért, hogy a Donner és Cser városrészek közbiztonságának növelése érdekében a két városrészre kiterjedő illetékességgel önálló rendőrörs jöjjön létre. Az aláírásgyűjtés keretében a rendőrörs létrehozásáért 1723 darab aláírást gyűjtöttünk össze, ez a két városrészben olyan jelentős mértékű támogatottságot jelent, mintha általános választásokon Kaposváron bármely jelölőszervezet 5 polgármester-jelöltet, 24 egyéni önkormányzati képviselőjelöltet *, illetve 3 parlamenti képviselőjelöltet indítana.

Pintér Lóránd és Kerepesi Tibor elmondták: Az aláírásgyűjtés során tapasztalt közhangulat a várakozásoknál rosszabb, az aláírásgyűjtés támogatottsága pedig minden várakozásunkat felülmúlta, ennek köszönhető az 1723 összegyűjtött aláírás is.

Az aláíróíveken ahhoz kértük a donneri és cseri városrészben élők támogatását, hogy az Önkormányzat pénzügyi feladatvállalásával, a Kaposvári Rendőrkapitányság szakmai együttműködésével az Önkormányzat vagy vásárolja meg a Kaposvár, Zrínyi u. 1. szám alatt található ingatlan együttest és így nemcsak rendőrségi iroda alakítható ki, hanem két különálló rendőrlakás is, vagy az önkormányzati pénzeszközök szűkössége esetén a volt, jelenleg használaton kívüli, értékesítésre szánt, de az Önkormányzat tulajdonát képező volt Zrínyi utcai könyvtár épületében kerüljön kialakításra.

Az aláírásgyűjtés lezárást követően úgy értékeljük, hogy az aláírásgyűjtés rendkívüli sikere a környéken élők segélykiáltásaként értelmezhető, számos aláíró felvetette, hogy a közbiztonság javítása érdekében több alkalommal próbálták az Önkormányzat segítségét kérni, ez azonban szinte soha nem járt eredménnyel. Bár a kamerarendszert többen is fontosnak gondolják, úgy vélik, ez csak a helyben dolgozó, a helyi viszonyokat ismerő rendőrök munkájával együtt válhat ténylegesen hatékonnyá. Az aláírásgyűjtés során három fő intézkedési irány vált markánsan láthatóvá:

Szükséges:  
1.) A helyi rendőrörs létrehozása, úgy, hogy itt a helyi viszonyokat érdemben ismerő vagy azokat rövid idő alatt megismerő rendőrök teljesítsenek szolgálatot, ezt egészítheti ki a közterületi kamerarendszer.
2.) Meg kell erősíteni mind létszámában, mint a fellépés hatékonyságában a közterület-felügyeleti rendszert, különös tekintettel arra, hogy a közterület felügyelők a korábbinál szélesebb jogkörrel és eszköztárral rendelkeznek a közterület rendjének fenntartása érdekében.
3.) Dolgozzon ki az Önkormányzat rehabilitációs tervet a teljes terület vonatkozásában, hogy megakadályozható legyen főleg a Kapos folyóhoz közel eső területek további gettósodása, vizsgálja felül helyben az önkormányzati bérlakások bérbeadásának gyakorlatát és fokozottan figyeljen a 7/2013. (III. 4.) számon:  „A közösségi együttélés alapvető szabályairól” szóló rendelet betartására.

Az aláírásgyűjtés elindítását megelőzően számos hír, üzenet, személyes vélemény ért el hozzánk a donneri és cseri közbiztonsági helyzet romlásáról.
Az aláírók drámai élethelyzetekről és eseményekről számoltak be, az aláírásgyűjtés során nyilvánvalóvá vált, hogy sok a környék életét megkeserítő esemény rejtve marad, az aláírók a „Donner-cseri rendőrörs” szófordulat elolvasását követően további kérdés nélkül írták alá az aláíróíveket, beszámoltak arról, hogy Donner és a Cser városrészek közállapotainak romlása a 90-es évek eleje óta folyamatos, ami nemcsak a közbiztonság és az ott élők szubjektív biztonságérzetének, hanem az épített környezet, a közvetlenül a belváros mellett elhelyezkedő területen tapasztalható életminőség romlását hozta magával, illetve a helyi ingatlanpiac beszakadását is jelenti.

A cseri városrészben különösen sok közbiztonságra vonatkozó panaszt osztottak meg velünk a Cseri út, Egyenesi út, illetve a zártkertek környékén élők.
Nyári időszak lévén a Virágfürdő sok olyan, más városrészben élő, túlnyomórészt idősebb látogatója is aláírta a vasúti gyalogos-felüljáró tövében az íveket, akik a Jókai-ligetben észlelhető állapotok miatt félve közlekednek gyalogosan.
Kaposvár országos hírneve szempontjából pedig különösen figyelemreméltó az a körülmény, hogy a Kaposfest budapesti vendégei közül is többen aláírtak, miután gyalogosan mentek a Jókai-liget mellett a Virágfürdőbe.
Különösen érdekes volt az aláírásgyűjtés során, hogy számos, bevallottan roma származású személy írta az aláíróíveket, visszatérő motívum volt az aláírás során, hogy már ők sem tudják időnként elviselni a környéken uralkodó állapotokat.
Egy pontot viszont valamennyi donneri olyan aláíró kiemelt, aki beszélgetést is kezdeményezett: Ez a donneri városrészben zajló illegális gyorsulási versenyek voltak, amelyek általában délután 5 óra felé kezdődnek és késő éjjelig tartanak, fő terepük pedig a Gilice utca és környéke.

Az aláíróíveket ma 13:30- kor leadjuk Dr. Kéki Zoltán címzetes főjegyző úr részére, kérve, hogy az Önkormányzat Képviselőtestülete tegye meg a rendőrörs létrehozása érdekében az Önkormányzat részéről az elvárható és szükséges lépéseket.

Néhány, az aláírásgyűjtés során megismert vélemény a Donner és Cser városrészekből:

60 év körüli férfi:
„Néhány évvel ezelőtt sokat horgásztam, egy alkalommal a Kapos folyó mentén, a cseri hídnál horgásztam és két fiatal érkezett, majd azt mondták, hogy adjam oda nekik a kerékpáromat 100 forintért. Ezt nem akartam, majd erre fogtak, bedobtak a vízbe, ami akkor, májusban még elég hideg volt. El akarták vinni a biciklit, de elkezdtem kiabálni és mivel sokan jártak a hídon, ezért elfutottak. Feleségemnek csak fél év múlva mertem a valódi történetet elmesélni.”  

40 év körüli nő:
„Bejöttem hozzánk a házba, úgy surrantak be hozzánk, hogy észre se vettem, pedig otthon voltam, fogták és elvitték a mosógépünket.”

45 év körüli nő:
„ Eladtuk az autónkat és este már nem tudtuk bevinni a pénzt a bankba, úgy gondoltuk, hogy majd másnap reggel bevisszük, másnap reggel vettem észre, hogy valaki besurranhatott és elvitték a pénzt.”

70 év körüli hölgyek:
" Amikor megyünk kezelésre, akkor csak egymásba karolva merünk végigmenni a Jókai-liget mellett és ilyenkor a táskákat szorosan a hónunk alá tesszük. Sötétedés után nem is merünk hazaindulni a fürdőből."

35 év körüli férfi:
" Ha edzésre megy a fiam az uszodába, minden alkalommal el kell érte menni, főleg, ha télen korán sötétedik. Nem merem egyedül elengedni."

70 év körüli férfi:
" Amikor a Donner-ba költöztünk mintegy 30 évvel ezelőtt, nyitott ablaknál, ajtónál tudtunk aludni, ma már napközben is be kell mindent zárni, akkor is ha otthon vagyunk"

50 év körüli férfi:
" Nálunk a cseri zártkertekben soha nem lehet őrizetlen hagyni az ingatlant, még bezárva, kutyával sem, mindig kell, hogy valaki otthon legyen, mert most még úgy azért nem mernek bejönni."

80 körüli férfi:
" Régen az én gyerekkoromban ez polgári környék volt, a Kapos parton vasárnap sétáltak a családok, nyugodt, kellemes környék volt. Manapság a Kapos folyó közelébe nem mer ember menni itt a Donnerban, pláne esténként, sötétben."

40 év körüli nő:
" Ha jó az idő, akkor más öt óra körül gyülekező van a szökőkút körül, beszólogatnak a járókelőknek, elállják az utat, a kocsikat leállítják, bedobálnak mindenfélét az ott közlekedő autókba, majd indul a rodeó, gyorsulási verseny késő éjszakáig, főleg nyáron egyszerűen nem lehet itt aludni."

50 körüli férfi:
" Ide akarnak ezek a Donner-ba négycsillagos szállodát építeni ? Rendet se tudnak tartani, majd nézik az ablakból a vendégek a Nyár utcai csődületet."


( * egy önkormányzati választókerületben induló jelölt esetében 70 darab aláírással számolva.)


Hozzászólások [0]     iwiw facebook twitter kedvencekhez Cikk küldése emailben Cikk küldése nyomtatási képCikk nyomtatása
Név:  
Hozzászólás:  
Írja be a kódot: 


« VISSZA