PSZP logo

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK :

 

Elindult a PSZP TV !

2019. tavaszán  PSZP TV néven elindítottuk videósorozatunkat, amelyben kaposvári problémákkal és megoldásokkal foglalkozunk. A PSZP TV egyes adásai elérhetők a Facebook-on, illetve önálló Youtube csatronánkon is, az alábbi linken:

PSZP TV

Folyamatosan jelentkezünk újabb részekkel, Facebook oldalunkon várjuk észrevételeiket, véleményüket.

Üdvözlettel:

Polgári Szabadság Platform

 


 

 

 
HÍREK
A negyedik kérdésére csak hamis válasz adható.    
PSZP Hírek | 2010.09.03.
Tisztelt Polgármester Úr! A negyedik kérdése, azaz „Ön szerint helyes, hogy a város nem adja el a közszolgáltató cégeket?”, zavarba hoz. Ugyanis a negyedik kérdésére csak hamis válasz adható.

Tizenkét éve vagyok képviselő, de nem emlékezem arra, hogy magántulajdonos bármelyik közszolgáltató cégre vonatkozóan vételi ajánlatot tett volna. Ön soha nem tett említés ilyen vételi ajánlatról.
Azt valóban gyakran hangoztatta, nyilatkozta Polgármester Úr, hogy a kaposvári közszolgáltató cégek nem eladók, „a város nem enged egy-egy magántulajdonos haszonszerzési vágyának, vagyis ezek a vállalatok továbbra is közösségi tulajdonban maradnak”.
Bökkenő az, hogy sem a szemétszállítást végző Városgazdálkodási zRt-re, sem a távhőszolgáltatást biztosító, az önkormányzati lakások kezelését végző Vagyonkezelő zRt-re, a város tömegközlekedését működtető Tömegközlekedési zRt-re vonatkozó vételi ajánlatról Ön sem tett soha említést. De senki nem akarta megvenni például a Temetkezési Kft-ben lévő tulajdonrészünket sem.

Ugyan ki akarna megvenni az önkormányzattól egy olyan közszolgáltató céget, ahol a szolgáltatási díjakat, közvetve a cég nyereségét a tőle független önkormányzat állapítja meg (arról persze már hallottunk, hogy az önkormányzat – a pénzügyi nehézségei „áthidalása” miatt – áron alul „szabadult meg” egyik közszolgáltató cégétől, majd „visszafoglalta”).

Azt is gyakran hangoztatja, hogy „az önkormányzat 100 százalékban megvásárolta a Kaposvári Vízművek Kft-t, ezzel is növelve a városlakók biztonságát”. Sajnos a valóságot tartalmazó állítással – megfelelő szövegkörnyezetbe helyezve – mindig azt a látszatot kelti, hogy az önkormányzat megvásárolta a víz-, és csatorna közműveket is.  Noha szó sincs erről. Azok mindig is az önkormányzat tulajdonában voltak. A Kaposvári Vízmű Kft csupán – az önkormányzattal kötött szerződés alapján - üzemeltette a város közművagyonát. 
Amikor az üzemeltetési szerződés 2008.-ban lejárt, az önkormányzat úgy döntött, hogy a továbbiakban saját cégével üzemelteti a tulajdonában lévő közműhálózatot. A cégalapítás helyett célszerűbb volt alig 10 millió forintért megvenni a feladatát, funkcióját elvesztő a Kaposvári Vízmű Kft-t (annak kiépített irodai infrastruktúrájával, adatbázisával együtt). A cég nevét KAVÍZ Kft-re kereszteltük.

Ön is tudja Polgármester Úr, hogy az önkormányzat nem csak a saját tulajdonú közművek szolgáltatási díjtételeit szabja meg, hanem a magáncégekét is. Az önkormányzat ármegállapító hatásköre független a tulajdonviszonyoktól. Ezért hamis az a válasz, miszerint „Igen, helyes, mert így megfékezhető az árak”.

Kétségtelen, hogy a Kaposvár a legalacsonyabb árakat biztosító város egyike. Mindig is az volt. Hogy lehetnének magasabbak szolgáltatási díjak, amikor köztudott az is, hogy a megyei jogú városok között a megyeszékhely a legalacsonyabb béreket biztosító város egyike. Ez az alapvető oka a viszonylag alacsony díjaknak (az alacsony bérek, alacsonyabb költségek, alacsony árakat tesznek indokolttá).

Természetesen az a válasz is hamis, miszerint „Szerintem mindegy, hogy ki a tulajdonos” (mert nem mindegy, hogy az elérhető nyereség kinek a zsebébe kerül. Ugyancsak hamis, az a gazdasági-társadalmi viszonyokat leegyszerűsítő válasz is, azaz „Nem, mert a magántőke jobb gazda”.


Tisztelt Polgármester Úr!

A kérdésekre adott válaszokkal, véleményem kifejtésével remélem tudtam segíteni a jövő terveinek kialakításában. Segítő szándékom nem csak Önnek, hanem mindazoknak szól, akiknek Kaposvár a legfontosabb.

Kérésének megfelelően – néhány napon belül - eljuttatom Önhöz az általam, a barátaim, ismerőseim, a tágabb környezem által fontosnak tartott javaslatokat, remélve, hogy azok beépülhetnek a következő évek kaposvári programjába.

 

Kaposvár. 2010. augusztus      

                                                         Tisztelettel  

Kováts Imre
kaposvári polgár,
képviselő


Hozzászólások [0]     iwiw facebook twitter kedvencekhez Cikk küldése emailben Cikk küldése nyomtatási képCikk nyomtatása
Név:  
Hozzászólás:  
Írja be a kódot: 


« VISSZA