PSZP logo

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK :

 

Elindult a PSZP TV !

2019. tavaszán  PSZP TV néven elindítottuk videósorozatunkat, amelyben kaposvári problémákkal és megoldásokkal foglalkozunk. A PSZP TV egyes adásai elérhetők a Facebook-on, illetve önálló Youtube csatronánkon is, az alábbi linken:

PSZP TV

Folyamatosan jelentkezünk újabb részekkel, Facebook oldalunkon várjuk észrevételeiket, véleményüket.

Üdvözlettel:

Polgári Szabadság Platform

 


 

 

 
HÍREK
„Szerintem nem támogatott bennünket, sőt inkább elvett a várostól.”    
PSZP Hírek | 2010.08.22.
A harmadik kérdésére, azaz „Ön szerint az elmúlt négy évben a kormány mennyire támogatta Kaposvárt?”, a fizetett önkormányzati hirdetéseken, az Ön nyilatkozatain „nevelt” kaposváriak számára rutinfeladat az x elhelyezése: „Szerintem nem támogatott bennünket, sőt inkább elvett a várostól.”

Nem mintha az elmúlt évek elhibázott gazdaság-, és társadalompolitikai döntéseinek következményei nem adhatnának okot az ilyen vélemények megfogalmazására is. Ugyanakkor „történelmi” tény, hogy az önkormányzati feladatok fokozatosan csökkenő állami támogatása (közkeletű nevén megszorítás, sanyargatás) nem négy évvel ezelőtt, nem is nyolc évvel ezelőtt kezdődött. Így volt ez az első Orbán kormány idején is, de ez volt a helyi tanácsok véleménye a szocialista rendszerben is. Csak akkor más szavakat használtak az elégtelen központi támogatások jellemzésére. 

Azt gondolom Polgármester Úr, hogy a kifejezetten Kaposvárra irányuló kérdése nem a folyamatosan csökkenő, állami működési támogatásokra irányul, hanem arra, hogy a város négyéves gazdaságfejlesztési programját, az elhatározott fejlesztési céljaink megvalósítását mennyire támogatta a kormány.

Kérdése által sugalmazott – az elmúlt négy évben gyakran hallott, olvasott nyilatkozataival egyező – válasz azonban messze lenne a valóságtól. A korábbi kérdéseire adott válaszok kapcsán említést tettem az elmúlt évek beruházásairól, felsorolva néhány jelentősebbet. A beruházások 25-80 százalékos támogatással valósultak, valósulnak meg. Mert hát mire is vettük fel az önrész funkcióját betöltő hiteleket (amelyek a négy évvel ezelőtti, alig több mint 5 milliárdos adósságunkat közel 28 milliárdra tornázták fel)?

Példaként említhetem, hogy az önkormányzat által 2008.-ban, az Új Magyarország Fejlesztési Terv-hez benyújtott, 10 db. pályázatban igényelt, mint egy 6 milliárd forintból több mint 5,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg (91,5%). A 2009.-ben 41 db. beadott pályázat közül 39 db-t pozitívan bíráltak el, az igényelt összeg 72%-t kaptuk meg.

Az önkormányzat intézményei pl. 2009.-ben143 db. pályázatot nyújtottak be. Az igényelt 1,13 milliárd forint összeg 80%-át kapták meg.

Nem járok messze az igazságtól, amikor azt vélem, hogy következő években ezeket a támogatási arányokat nehéz lesz túlszárnyalni.   


Hozzászólások [0]     iwiw facebook twitter kedvencekhez Cikk küldése emailben Cikk küldése nyomtatási képCikk nyomtatása
Név:  
Hozzászólás:  
Írja be a kódot: 


« VISSZA