PSZP logo

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK :

 

Elindult a PSZP TV !

2019. tavaszán  PSZP TV néven elindítottuk videósorozatunkat, amelyben kaposvári problémákkal és megoldásokkal foglalkozunk. A PSZP TV egyes adásai elérhetők a Facebook-on, illetve önálló Youtube csatronánkon is, az alábbi linken:

PSZP TV

Folyamatosan jelentkezünk újabb részekkel, Facebook oldalunkon várjuk észrevételeiket, véleményüket.

Üdvözlettel:

Polgári Szabadság Platform

 


 

 

 
HÍREK
„Vizsgálja felül Kaposvár Város a kerékpáros közlekedési rendet!”    
PSZP Hírek | 2013.11.29. | Huszka Imre és Pintér Lóránd
Több, mint egy éve jelölte ki Kaposvár Város az új kerékpáros közlekedési rendet a belvárosban. A Városháza szándéka a bevezetéskor világos volt: Reagálni kellett az egyre nagyobb mértékű kerékpáros forgalomra, amely a növekvő üzemanyagárak és az emelkedő megélhetési költségek miatt indult növekedésnek, így a kerékpáros közlekedésre alkalmas helyet és védett útvonalat kívánt a városi forgalomirányítás kialakítani.

Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján azonban kijelenthető, hogy a kerékpáros közlekedési rend több ponton felülvizsgálatra szorul. Mivel a kerékpárutak kialakítása nem új kerékpárutak építésével, hanem a meglévő, amúgyis szűk, sok esetben egyirányú belvárosi utcák igénybevételével történt, a gépjárművek és a kerékpárosok akut helyhiánnyal küszködnek, a gépjárművek haladása lassabb, s emiatt csúcsforgalmi időszakban nemhogy csökkent volna a belváros egyes részein a környezetterhelés, hanem növekedett, illetve a kaposvári közlekedésirányítás korábbi intézkedéseink együttes hatásával a belvárosban budapesti méretű közlekedési dugókat sikerült generálni.

 

Ezért azt javasoljuk, hogy a Városháza legalább az alábbi kritikus pontokon vizsgálja felül a bevezett kerékpáros rendet:

  • Kossuth Lajos utca: A kerékpárok két irányban, egymással szemben is közlekedhetnek, így a négysávos felé haladó autók, az egymással szemben érkező kerékpárok és a parkoló gépjárművek fizikailag nem férnek el egymás mellett, ezért az egyik irányú kerékpáros sávot valamelyik párhuzamosan futó utcában lenne szükséges áthelyezni.

  • Kossuth Lajos utca – 48-as Ifjúság útja sarkán korábban két sávban fordulhattak balra és jobbra, illetve haladhattak egyenesen a gépjárművek, jelenleg továbbhaladásuk egy sávra szűkült, ezért csúcsforgalmi időszakban a gépjárműsor a Református Gyülekezeti Házig nyúlik vissza és ezzel jelentős további környezetszennyezést okoz. Szükséges lenne a 48-as Ifjúság útján áthaladó kerékpáros kereszteződést új nyomvonalon bevezeti a Kossuth Lajos utcába és visszaállítani a két kiforduló sávot.

  • Több helyen 30 km / órás sebességkorlátozást vezettek be a kerékpáros nyomvonal kijelölését követően, ahol megfelelő szélességű úttest áll rendelkezésre, ott ezen sebességkorlátozás feloldása lehetséges. ( Arany János utca.)

  • A különösen balesetveszélyes helyszínek újragondolása és újratervezése, ilyenek a Kontrássy u. - Zárda u. sarok, illetve a Betlen téri és az Arany János tér körforgalomban való kerékpáros közlekedés engedélyezésének újragondolása.

  • A Margit templom és korábbi Füredi II. laktanya közötti szabályozott kerékpáros közlekedési lehetőség megteremtése, mivel a kerékpárosok a kijelölt kerékpárút hiányában hol a négysávoson, hol a gyalogos járdán kénytelenek közlekedni, amely főleg a járda állapota miatt a gyalogosok és a gyermekkocsival közlekedők számára fokozottan balesetveszélyes.

  • A korábbi Füredi II. laktanya és a benzinkút (Kapos Volán telephelye között) a közvilágítás kialakítása, mert a megnövekedett kerékpáros forgalom számára Kaposfüred és belváros között ez a leginkább balesetveszély szakasz.

  • Külön szabályozni kell a kerékpárra csatlakoztatható és személyszállításra (jellemzően gyermekek szállítására) használt kerékpáros utánfutók használatát, mivel ezek nemhogy a tehergépjárművek, hanem a személygépjárművek vezetőüléséből sem láthatóak megfelelően, sokszor csak egy kis zászló jelzi ezek haladását.

  • Nagyobb gondot kell fordítani a kerékpárok biztonsági berendezéseinek meglétére, kifejezetten azok világítására, mivel a megfelelő biztonsági berendezések nélkül különösen sötét és esős időszakokban a kerékpárosok különösen veszélyben vannak.


Hozzászólások [0]     iwiw facebook twitter kedvencekhez Cikk küldése emailben Cikk küldése nyomtatási képCikk nyomtatása
Név:  
Hozzászólás:  
Írja be a kódot: 


« VISSZA