PSZP logo

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK :

 

Elindult a PSZP TV !

2019. tavaszán  PSZP TV néven elindítottuk videósorozatunkat, amelyben kaposvári problémákkal és megoldásokkal foglalkozunk. A PSZP TV egyes adásai elérhetők a Facebook-on, illetve önálló Youtube csatronánkon is, az alábbi linken:

PSZP TV

Folyamatosan jelentkezünk újabb részekkel, Facebook oldalunkon várjuk észrevételeiket, véleményüket.

Üdvözlettel:

Polgári Szabadság Platform

 


 

 

 
HÍREK
Kaposvári kérdezz felelek (1. válasz)    
PSZP Hírek | 2010.08.06.
Szita Károly Kaposvár Polgármestere az elmult hetekben egy 4 kérdésből álló ívet jutatott el a város lakóihoz. Ha valaki csak felületesen átfutja a fent említett dokumentumot szent meggyőződése lehet, hogy várusunk a lehető legjobb irányban halad. De vajon mit találunk a kérdések és állítások mögött ha egy kicsit megkaparjuk a felszínt. Szita Károly kérdéseinek megválaszolására kértük fel Kováts Imre Polgármesterjelöltet aki 12 éve képviseli választóit a Közgyűlésben.

Kaposvár MJV Önkormányzata Szita Károly polgármester

Tisztelt Polgármester Úr!

Örömmel tölt el, hogy négy év után – a közös jövő tervezése érdekében, sok más kaposvárival együtt – ismét megtisztelt levelével és megkérdezi a véleményemet. Ugyanezt az örömöt éreztem akkor is, négy évvel ezelőtt szintén a programalkotáshoz kérte a véleményemet, kérte a javaslataimat. Velem együtt nagyon sok kaposvári ragadott akkor tollat (mint elmondta, több mint négyezren mondtak véleményt, adtak javaslatot). Sajnos azt tapasztaltam, hogy az „Új munkahelyek, Új utak, Új otthonok” címmel megismert négy éves városfejlesztési programból hiányoznak a javaslataim többsége. Akkor ez nagyon rosszul esett (megjegyzem így volt ez nyolc évvel ezelőtt is).

Négy év távlatában azzal vigasztalom magamat, hogy a városfejlesztési program megvalósítása során javaslataim többsége az éves tervekbe beépítésre-, majd kivitelezésre került.
Arra is büszke vagyok, hogy Kaposvár gyarapodott, szépült, bővültünk. Az elmúlt négy évben – de mondhatunk nyolc évet is – a megyeszékhely soha nem látott mértékben épült, jelentős hangulatjavító beruházások valósultak-, valósulnak meg. Igaz, szép számmal vannak be nem váltott ígéretek is.

Nem is történhetett másként, mert míg a négyéves városfejlesztési program megvalósítása kezdetén csak alig több mint öt milliárd adóssága volt a városnak, addig a következő polgármesterre, a kaposváriakra és unokáinkra közel huszonnyolc milliárd adósságot hagyott, hagytunk.

Az elmúlt években - a költségvetési vitákban - gyakran hallhatta: könnyű a városfejlesztést hitelből finanszírozni, úgy építeni a jelent, hogy az utódokra hagyjuk az adósságot (különösen akkor, amikor egy – egy látványberuházás miatt elmaradtak fontosabb feladatok megoldása).

Pedig hát tengernyi a megvalósítandó közös cél, terv és feladat vár megvalósításra. Van pótolni valónk bőven: a színház felújítás, a szociálisan rászorultak lakhatási feltételeinek javítása, a szociális bérlakásépítés, az intézményeink-, utjaink-, járdáink felújítása. Csak, hogy néhányat említsek.

Tisztelt Polgármester Úr.

Először is kérdéseire, mint újságolvasó, TV-t néző kaposvári próbálok válaszolni. Viszonylag egyszerű lesz, hisz a válaszokat elmúlt években nagyon sokszor hallhattuk Öntől, a rendszeres fizetett hirdetésekkel, sajtótájékoztatókkal szinte belénk sulykolta.
Ugyanakkor engedje meg, hogy a kérdésekben rejlő állításokat – a tények ismeretében – vitassam. Talán ezzel is segítem a reálisabb jövőkép kialakítását.

Elsőként azt kérdezi, „Ön szerint hasznos volt-e a munkahelyek megőrzése érdekében bevezetett „Kaposvári modell”, amely a városi beruházások felgyorsítását jelentette?”
A kaposváriak többségének válasza nem lehet más, mint hogy „Igen hasznos volt, mert a munkahely a legfontosabb.” Nem lehet más a válasz, hisz az elmúlt két évben Ön milliókat költött a „Kaposvári modell” népszerűsítésére, azt a látszatot keltve, hogy a város – a kaposvári munkahelyek megőrzése érdekében – előre hozza a beruházásait.

A valóság azonban más, mondjuk azt, hogy sokszínűbb. Ön is tudja, a lassan magunk mögött tudott önkormányzati ciklusnak fontos állomása volt a 2007. novemberi közgyűlés. A közgyűlés ekkor döntött 14,2 milliárd összegű forrás-teremtésről (9 milliárdos hitelkeret+5,2 milliárd értékben kötvénykibocsátás). Döntött arról a 15 beruházásról is, melyeket ebben az önkormányzati ciklusban, tehát 2010-ig akkor is megvalósítunk, ha nem kapunk rá támogatást.

Az Polgármesteri Hivatal Okmányiroda előcsarnokában 2008. január közepén kitett kivetítőn – amikor a pénzügyi válságról, illetve a Lehman Brothers bankház csődjéről még az Egyesült Államokban sem hallottak - olvasható volt a 2010 végéig megvalósításra tervezett nagyprojektek kivitelezése megkezdésének-, illetve befejezésének időpontjai (valamint a bekerülési összegek):

- Városközpont rehabilitáció: kezdése 2009 tavasza, befejezés 1010 ősze;
- Kaposvár Komplex Turisztikai Fejlesztése program keretében: Cseri Kalandpark: kezdése 2008. II. negyedév, befejezése 2010 II. negyedév. A Rippl-Rónai József Emlékmúzeum: kezdése 2009. II. negyedév, befejezése 2010. II. negyedév. Deseda turisztikai fejlesztése: kezdése 2009. I. negyedév, befejezése 2010. II. negyedév.
- NOSTRA Ifjúsági Alkotó és Szabadidő Központ: kezdése 2008. IV. negyedév, befejezése 2009 vége.
- Uszoda és Gyógyfürdő rekonstrukció: kezdése 2008. IV. negyedév, befejezése 2010 II. negyedév.
- Vásárcsarnok építése: kezdése 2009. II. negyedév, befejezése 2010. II. negyedév.

Amikor a válság szele 2008 őszén elérte Magyarországot (Kaposvárt), akkor Ön közölte kaposváriakkal, hogy előrehozzuk a beruházásainkat: „Kaposvár 12 milliárd forint értékű építési beruházást előre fog hozni.” A „Kaposvári modell” népszerűsítése kapcsán – 2009 végén, 2010 elején - több országos hetilapban is megjelent:„Kaposvár épül, két évvel előre hozza a 2011-2012-re tervezett a nagyberuházásokat.”

Nagyon sok kaposvári okkal kérdezte, kérdezi, melyek azok a beruházások, amelyek megvalósítását két évvel előre hoztuk? A kérdés jogos, hisz a „tervezetthez képest” minden később kezdtünk el (és eddig egyetlen nagyberuházást nem sikerült befejezni).

Legkorábban, 2009 tavaszán – fél éves késéssel – kezdődött meg a Városi Fürdő rekonstrukciója (nyilvánvaló, a szeptember 1.-i szerződéses befejezési határidő nem tartható és teljes a bizonytalanság mikor vehetik birtokukba a létesítményt a kaposváriak). A Városközpont rehabilitáció kezdése csak negyedévet késett (a szerződött augusztus 6.-i határidőre ez sem fejeződik be, így a Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál hangversenyei, rendezvényei a Szivárvány Zeneházban megtarthatók-e).
2009 nyarán elkezdődött a város legnagyobb panelháza, a Sávház felújítása is, bár felújítást 2007-re terveztük. Az új Vásárcsarnok építésének megkezdésére is csak tavasszal kerülhetett sor, azaz több mint két évet csúszik a beruházás (és látható az is, hogy az augusztus 12.-i szerződéses befejezési határidő sem tartható).

2009 őszén átadtuk a - havonta jelentősebb összeg megtakarítására képes fiatalok számára épített - 30 db. garzonlakást. Kuriózum, hogy ennek megépítését 2003-ra terveztük. Ma már tudjuk, hogy a szociális bérlakás építési program megvalósítására ebben az önkormányzati ciklusban sem kerül sor. Az Ön által ígért 500, majd 150 db. szociális bérlakásból egyetlen lakást sem építettünk meg (az erre felvett hitelt másra költöttük). De nem kerül sor a nyolc évvel ezelőtt is megígért új Terhesgondozó és Családsegítő Központ kialakítására sem.

Persze, ezen túl is vannak nem teljesített ígéretek: nem építettük meg a Cseri Kalandparkot. Sajnos emiatt a tervezettnél jóval később valósulhat meg Rippl-Rónai Emlékház felújítása, és a Deseda turisztikai fejlesztése.
A tervek szerint ez év elején került volna sor a NOSTRA Ifjúsági Központ átadó ünnepségére, megteremtve ezzel a kapcsolódást az Európa Kulturális Fővárosa pécsi programjaihoz (megjegyzem, a kaposváriak többsége ezzel egyetért).

A tények azt bizonyítják, hogy a beruházásokat a tervezetthez képest jóval később valósítottuk meg, valósítjuk meg.

Az okok nyilvánvalóak. Másfél évig – a pályázatok elbírálásának lassúsága, a kivitelezési tervek hiánya miatt - szinte hozzá sem nyúltunk a pénzhez (költeni lényegében csak a korábban felvett, mint egy 1,5 milliárd forint összegű hitel kiváltására és a közel 700 milliós működési hiány kifizetésére költöttünk).

Ön gyakran hivatkozik arra, hogy a bankban fialtatott pénzünk után közel négyszáz millió forint kamatot kaptunk. Csupán azt nem említi, hogy a később megkezdett beruházások a többletköltsége milliárdokban mérhető. A svájci frankban (151 forintos árfolyamon) kibocsátott kötvények árfolyam vesztesége, közel 2 milliárd forint.

Ön is tudja Polgármester Úr, sajnos beruházások megvalósításának üteme nem támasztották, nem támasztják alá a beruházások gyorsításával kapcsolatos, rendszeres – még a közelmúltban tett - nyilatkozatait. Az év eleji, három milliárd nagyságú, a beruházások megvalósításában tapasztalható lemaradás súlyos tervezési, előkészítési, kivitelezési, műszaki ellenőrzési hiányosságokat feltételez.

Bár a képviselő testület soha nem hozott a „Kaposvári modell” alkalmazására, a beruházások gyorsítására határozatot, Ön tudja, hogy egyetértettem azokkal a tervezett polgármesteri intézkedésekkel, amelyek a pénzügy – majd gazdasági – válság hatásainak enyhítésére érdekében szándékozott hozni, sőt konkrét javaslatokkal segítettem a modell megalkotását. Ön ismeri a véleményemet is: a „Kaposvári modell” Kaposvár gazdaságára, a munkahelyek megőrzésére gyakorolt hatása sokkal kisebb, mint amilyen lehetőségeket a modell magában hordozott. A képviselő testületi ülésen azt is elmondtam, Kaposvár építőipara fejlesztésének - az ezredforduló hatalmas önkormányzati beruházásait követően - már második történelmi lehetőségét szalasztottuk el.

Utóirat: az ETALON Kft (amely a Gyógyfürdő egyik, de meghatározó kivitelezője - tulajdonosai nap, mint nap várják, hogy vállalkozásuk felszámolása mikor kezdődik meg. Kaposvár legnagyobb építőipari vállalkozása közvetlenül és közvetve – ahogy Ön számtalanszor nyilatkozott – több mint kétszáz kaposvári család megélhetését biztosította. A régóta lappangó, de csak néhány hete felszínre kerülő fizetésképtelenség, csődhelyzet kapcsán Ön néma maradt. A kaposváriak elvárják Öntől, hogy ne csak akkor nyilatkozzon amikor „fut a szekér”, hanem akkor is álljon ki a kaposváriak elé, amikor baj van.

Kapcsolódó, letölthető anyag:

Szökőkutak helyett munkahelyeket (egy választás programja)

 


Hozzászólások [6]     iwiw facebook twitter kedvencekhez Cikk küldése emailben Cikk küldése nyomtatási képCikk nyomtatása
Név:  
Hozzászólás:  
Írja be a kódot: 
  Zack Amber 2010.09.26. 13:13  
Talán kissé erős volt. De indulatomnak ez a legkisebb megnyilvánulási formája. Ha arra gondolok, hogy az emberek feje el van csavarva, és felteszem a kérdést, hogy miért nem áll valaki szembe, és mondja azt hogy hagyjuk már ezt a sok marhaságot. Az embereknek pénz kell, az embereknek munka kell. Az embernek fel kell mutatnia valamit. Éreznie kell, hogy számít, hogy a felesége megbecsüli, hogy a gyereke felnéz rá. Büszke akar lenni! Ehelyett csak szégyenkezik. És csak hallgatja, olvassa, hogy jobb lesz. Már megint jobb lesz, de mikor? Ott van a két keze, a mestersége, és nem tud vele mit csinálni. Az érzés, amikor szombat délután leszállok a vonatról, és csak néhány nincstelen lézengőt látok az utcán, és persze a választási plakátokat. Ennél azért több kellene.

  ZackAmber 2010.08.31. 12:56  
A császár meztelen. És tudjátok h már nem sok van neki vissza. És tudjuk, hogy ez már csak púp a hátán, és 4 ökörrel vontatták..már nem szívesen ül vissza a székbe, de agyalágyultak veszik körbe, és nincs aki átvehetné a stafétabotot. Remélem változtattok ezen. Remélem hogy én és sok más barátom, ismerősöm végre egyszer úgy érkezünk majd haza Budapestről, h nem fog el a hányinger. Ez egy mázas szemétdomb, ahol már lassan guberálni sem érdemes. Egy röhej, ahol fontosabb a szökőkút, és hogy a Gera Katinak szobra legyen, mint a hogy munkát adjanak a fiataloknak. Ahol nyugodtan éhen lehet dögleni, mert a lényeg, hogy a nyugdíjasok megszavazzák Szita Károlyt. Undorodom attól, h el kellett hagynom a várost...hogy ha ottmaradok éhendöglök.. Undorodom akkor amikor az ismerőseimet és barátaimat látom senyvedni a nagy büdös semmi kellős közepén. És csak röhögök a szitakarcsin, amikor arra gondolok, hogy több a fizetésem mint amennyit valaha is el tudtam képzelni. Várom azt a pillanatot, amikor ő már nem lesz fontos. Várom már azt az időt, hogy az emberek tömege költse a pénzét a sétáló utcán!! Várom azt hogy boldogok legyenek! Mondjátok meg az embereknek, hogy ENNEK SEMMI KÖZE A FIDESZHEZ!!!!

  RBL 2010.08.23. 12:11  
Álmodozni és álmodni mi ? Nem vagy szimpatikus..

  Walaki más 2010.08.13. 09:31  
Érdekes. Az egyetlen retorikai fegyver, kaposvár adósága. Melyik topicban van leírva hogy hogy lesz ez jelentősen csökkentve vagy visszafogva. Vagy hogy hogyan lesz munkahely teremtve? Engem ugyanis a jövő jobban érdekel mint a múlt, abból a szempontból is hogy a jövő polgármesterére fogok szavazni nem a múltéra. Még nem döntöttem hogy kire. Egyébként szimpatikusnak tűnik ez a platform (leszámítva -már bocsánat- a Pintér úr irritáló fotóját ) Egyébként mit jelent az hogy platform? Én eddig olyan kontextusban találkoztam vele hogy pl. "olajfúró platform"

  János 2010.08.12. 12:05  
Gratulálok Imre. Bátor vagy, hogy el mersz indulni a helyi császár ellen a polgármesteri székért. Jó lenne már egy olyan vezető, aki ésszerű gazdálkodással ténylegesen az itt élők érdekeit képviseli.

  Walaki 2010.08.12. 11:54  
Hajrá Imre!



« VISSZA