PSZP logo

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK :

 

Elindult a PSZP TV !

2019. tavaszán  PSZP TV néven elindítottuk videósorozatunkat, amelyben kaposvári problémákkal és megoldásokkal foglalkozunk. A PSZP TV egyes adásai elérhetők a Facebook-on, illetve önálló Youtube csatronánkon is, az alábbi linken:

PSZP TV

Folyamatosan jelentkezünk újabb részekkel, Facebook oldalunkon várjuk észrevételeiket, véleményüket.

Üdvözlettel:

Polgári Szabadság Platform

 


 

 

 
HÍREK
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2001. ÁPRILIS 18.    
PSZP Hírek | 2011.04.18.
Pintér Lóránd elnök PSZP Horváth Henrik, az Oktatási és Kulturális Bizottság volt tagja „Ne tárgyalja az Oktatási és Kulturális Bizottság a Toldi Lakótelepi Általános Iskola és Gimnázium átszervezéséről szóló előterjesztést.”

A Polgári Szabadság Platform arra kéri Kaposvár város Oktatási és Kulturális Bizottságának illetve a Közgyűlés tagjait, hogy vegyék le a napirendről a Toldi átszervezéséről szóló előterjesztést és azt jelenlegi formájában semmilyen körülmények között ne támogassák.

Az előterjesztés tartalma és benyújtásának módja, amelyről ezidáig (hétfő délelőtt 11 óra) csak a sajtóban megjelent tudósításokból lehetett tudomást szerezni – Kaposvár honlapján még a bizottsági tagok számára sem volt elérhető a hivatalos előterjesztés - valójában csak egy ősrégi trükk, hiszen a gimnáziumi tagozat „papíron” a Munkácsy Gimnáziumhoz történő csatolása kis lépésnek tűnik, valójában azonban képes a végleges bomlás folyamatát elindítani az intézményen belül. Később, amikor a kedélyek már némiképp megnyugodtak ezt további lépések követhetik.

Az előterjesztés nyilvánosságra hozatala pedig azért is késhet, mert a Városháza valójában tesztelni kívánja a Közvéleményt, hogyan reagál és milyen erőt képes mutatni az esetleges átszervezés hírére.

Hasonló történetnek voltunk tanúi a Németh István illetve később a Bartók iskolák esetében is, az átszervezéseket, átiratkozásokat középtávon a teljes megszűnés követte.

A Toldi Iskola helyzete azonban alapvetően más, nemcsak integrált jellege, hanem az intézmény falain belül folyó munka miatt is. Az intézmény minden évben többszörös túljelentkezéssel, intézményként pedig sajátos értékteremtő műhelyként működik.

Az előző önkormányzati ciklusban egyszer már előkerült a Toldi átszervezésének az ötlete. Akkor az iskola tanulói, a volt diákok, a szülők, a Közgyűlés egyes tagjai olyan összefogást és olyan erőt mutattak, amely még Szita Károly polgármestert is arra a korábban soha nem tapasztalt lépére késztették, hogy átadja az éppen folyó Közgyűlés vezetését és a szülő fórumon jelentse be, letesznek az intézmény átszervezéséről.

A Közgyűlés és bizottságainak tagjaként akkor is értesültünk arról, hogy számos egyéb iskola szabályos „bozótharca” bonyolódott egymással a Toldi tanulóinak átvétele érdekében, az újabb átszervezési kísérletnek meglátásunk szerint két fő oka van:

1.)    A városi oktatásirányítás mindig is gyanakodva és idegenkedve tekintett a Toldiban folyó munkára, a Közgyűlés oktatással foglalkozó ülésein mindig érezhető volt, nem nézik jó szemmel az intézmény szervezeti és főképp oktatásmódszertani „különállását”.

2.)    2011-ben, de az elkövetkező esztendőkben fokozottan számítani kell arra, hogy a Város költségvetési helyzete és a gyermekszám csökkenése folytán egyre élesedik a verseny az oktatási intézmények között, annál is inkább, mert továbbra sem látszik semmilyen érdemi koncepció a helyi oktatási rendszer egyre nyomasztóbb gondjainak megoldására.

 

Amennyiben a Közgyűlés áldását adja az átszervezésre, olyan intézmény kiüresedésének a folyamatát indítja el, amely Kaposvár oktatási kínálatában egyedülálló és amelynek hiánya Kaposvár fejlődésének elkövetkezendő 20 évében rendkívüli módon fog hiányozni.


Hozzászólások [0]     iwiw facebook twitter kedvencekhez Cikk küldése emailben Cikk küldése nyomtatási képCikk nyomtatása
Név:  
Hozzászólás:  
Írja be a kódot: 


« VISSZA