PSZP logo

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK :

 

Elindult a PSZP TV !

2019. tavaszán  PSZP TV néven elindítottuk videósorozatunkat, amelyben kaposvári problémákkal és megoldásokkal foglalkozunk. A PSZP TV egyes adásai elérhetők a Facebook-on, illetve önálló Youtube csatronánkon is, az alábbi linken:

PSZP TV

Folyamatosan jelentkezünk újabb részekkel, Facebook oldalunkon várjuk észrevételeiket, véleményüket.

Üdvözlettel:

Polgári Szabadság Platform

 


 

 

 
HÍREK
Sajtótájékoztató    
PSZP Hírek | 2010.11.19.
A Polgári Szabadság Platform elnöksége úgy határozott, hogy részt kíván venni a Nők a Pályán Egyesület által kezdeményezett aláírásgyűjtési kampányban, amelynek végcélja, hogy a 200.000 aláírás birtokában az Országgyűlés országos népszavazást írjon ki.

A népszavazás célja, hogy a választói akarat kötelezze a törvényhozást arra, hogy a közhatalmi döntéshozó testületek (önkormányzati képviselőtestületek, parlament képviselőtestetülete) megválasztását célzó választások során csak olyan listát lehessen benyújtani, amely egyenlő mértékben indít férfi illetve női jelölteket.

A Polgári Szabadság Platform elnöksége azért döntött az országos aláírásgyűjtés helyi (részünkről Somogy megyében történő) támogatása mellett, mert elkötelezettek vagyunk az esélyegyenlőség és a szabadságjogok megőrzése és bővítése mellett, továbbá, mert Magyarországon a nők és férfiak aránya a népességen belül megközelítőleg azonos.

A kampány az OVB ( Országos Választási Bizottság) és a hatályos jogszabályok alapján 2011. január 25-ig tart, a PSZP Somogy megye nagyobb településein kíván kitelepülni illetve aláírásokat gyűjteni.

Gyertyás Lászlóné, Varga Beáta kampányfelelősök:

Miért gondoljuk, hogy adminisztratív eszközökkel is szükséges a nők közéleti szerepvállalását erősíteni ?

Néhány pontban összefoglaltuk azokat az érveket, amelyek megerősítik, hogy helyes a PSZP részvétele a népszavazás kiírását elősegítő aláírásgyűjtésben: 

-          2010-ben a parlamenti választások során sokkal kevesebb nő jutott be a parlamentbe, az önkormányzatokba, a nők képviselete a társadalmi döntéshozatalban messze az európai átlag alatt marad, de még néhány arab országban is magasabb a nők aránya a döntéshozó testületekben.

-          A 2010-es parlamenti választásokat követő kormányalakítás során viszont egyetlen nő sem került miniszteri pozícióba, az államtitkárok között is elhanyagolható a nők aránya.

-          Társadalmi kutatások bizonyították, hogy azon európai országokban, ahol a nők közéleti, gazdasági és társadalmi szerepvállalását a társadalom kifejezetten védendő értéknek tartja, ott a gyermekvállalási kedv nő illetve a születések száma is emelkedik.  A XXI.  században a nők helye nemcsak a főzőkanál mellett van.

-          Egyetemeken, főiskolákon a nők aránya nagyobb, mint a férfiaké, vezető állásban, és a közéletben viszont mérhetően csökkenő számban képviseltetik magukat a nők.

-          Nem igaz, hogy a nők nem akarnak szerepet vállalni a közéletben, ez hamis elképzelés, a nők azonban nőként és nem „férfiként” kívánnak részt venni a közéletben, ezért a társadalmi, gazdasági és politikai folyamatokat is más módon szemlélik.

-         Szükséges a kormányban és a parlamentben a nők fokozott szerepvállalása, hogy ne csak férfiak döntsenek a nőket és a családokat érintő törvényekről.

Mi érhető el a kiírt népszavazással ?

Ma Magyarországon a választási rendszer úgynevezett vegyes rendszer, egyéni választó-kerületben és listás rendszerben is választunk képviselőket. Amennyiben a népszavazási kezdeményezés sikert ér el, úgy a képviselők mintegy 25 %-a lehet nő, mivel a kezdeményezés csak a listán szerelő jelöltek sorrendjének meghatározására vonatkozik.

 


Hozzászólások [0]     iwiw facebook twitter kedvencekhez Cikk küldése emailben Cikk küldése nyomtatási képCikk nyomtatása
Név:  
Hozzászólás:  
Írja be a kódot: 


« VISSZA