PSZP logo

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK :

 

Elindult a PSZP TV !

2019. tavaszán  PSZP TV néven elindítottuk videósorozatunkat, amelyben kaposvári problémákkal és megoldásokkal foglalkozunk. A PSZP TV egyes adásai elérhetők a Facebook-on, illetve önálló Youtube csatronánkon is, az alábbi linken:

PSZP TV

Folyamatosan jelentkezünk újabb részekkel, Facebook oldalunkon várjuk észrevételeiket, véleményüket.

Üdvözlettel:

Polgári Szabadság Platform

 


 

 

 
HÍREK
SAJTÓKÖZLEMÉNY    
PSZP Hírek | 2010.11.11.
„Túlzott mértékű inflációval számol Kaposvár Önkormányzata”

Kaposvár Közgyűlése elé november 11-én kerülő előterjesztések sorában számos, a közszol-gáltatások (víz, szemétszállítás, lakbér stb.) jövő évi díjtételeit meghatározó rendelettervezet is helyet kapott. A rendeletek indoklásában az Önkormányzat arra hivatkozik, hogy a díjtételek csak az infláció mértékével emelkednek, eltérő számadatot használ azonban az Önkormányzat és más inflációs előrejelzéssel dolgozik a Kormány.

Az áremelkedéseket Kaposvár Önkormányzata az MNB által 2010. augusztusában (2010-re) kiadott 4,7 %-os inflációs előrejelzésre alapozza, miközben Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a 2011. évi infláció mértékét 3,5 %-ban rögzítette. A két inflációs adat közötti különbség 1,2 %, és a sok egyedi díjtétel között megbúvó egy-két százalékos többletemelés jelentősen megterheli a lakosság pénztárcáját.

Az 1,2 % -os eltérés azt jelenti, hogy egy átlagos kaposvári fogyasztó két igénybe vett szolgáltatás átlagában ( kettőnél több igénybe vett szolgáltatás esetén ennek arányosan többszöröse ) 2,4 %-al fizet többet a közszolgáltatásokért, ez a fogyasztó hátrányára éves szinten akár 10-30 ezer forintos különbséget is eredményezhet. A közületek számára megállapított, a várható inflációnak több mint duplájával emelkedő díjtételek (vízdíj 8,3 %, csatornadíj 8,4 % illetve szemétszállítás 8 %) áttételesen szintén a lakossági fogyasztókat terhelik. Az ilyen módon alkalmazott inflációs adat pedig önmagában is gerjeszti az inflációt. A távhő- és autóbusz díjak változása és azok hatása még nem ismert 2010. novemberében.

Kaposvár Önkormányzata az elmúlt években is „kreatívan” alkalmazta az inflációs adatokat. Az aktuális év és a következő évre előrejelzett inflációs adatok közül több esetben jogszabályi hivatkozással, de következetesség nélkül a szolgáltatók számára kedvezőbb inflációs adat jelentette a díjemelkedés alapját.

Hasonlóképpen a szolgáltatónak kíván kedvezni az Önkormányzat azzal a rendeletmódosítással, amely szerint a fogyasztó a továbbiakban nem kérheti a szemétszállításról az egyéni számla kiállítását, hanem csak a lakóközösség közös számláján keresztül egyben rendezhető a szemétszállítás díja. Az egyéni számlák kiállításának rendszere Dr. Kéki Zoltán Kaposvár főjegyzője szerint jelentős adminisztratív terhet jelentett a szolgáltatóra. Könnyebbséget jelentett a fogyasztó számára, most azonban a döntéshozó Önkormányzat ebben az esetben egyértelműen a szolgáltató számára kívánt könnyebb feltételeket teremteni.

Kaposvár, 2010. November 10.

Pintér Lóránd
elnök

Polgári Szabadság Platform


Hozzászólások [0]     iwiw facebook twitter kedvencekhez Cikk küldése emailben Cikk küldése nyomtatási képCikk nyomtatása
Név:  
Hozzászólás:  
Írja be a kódot: 


« VISSZA