PSZP logo

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK :

 

Elindult a PSZP TV !

2019. tavaszán  PSZP TV néven elindítottuk videósorozatunkat, amelyben kaposvári problémákkal és megoldásokkal foglalkozunk. A PSZP TV egyes adásai elérhetők a Facebook-on, illetve önálló Youtube csatronánkon is, az alábbi linken:

PSZP TV

Folyamatosan jelentkezünk újabb részekkel, Facebook oldalunkon várjuk észrevételeiket, véleményüket.

Üdvözlettel:

Polgári Szabadság Platform

 


 

 

 
HÍREK
Együtt: Budapesti olimpia helyett költsünk a Somogy megyei háziorvosi ellátási rendszerre! Csoportosítsák át a 2017-re előirányzott 54 milliárdot!    
PSZP Hírek | 2016.05.19. | Együtt
Pintér Lóránd, az Együtt kaposvári választókerületi elnöke és Kerepesi Tibor, választókerületi alelnök mai sajtótájékoztatójukon - amely egy országos sajtótájékoztató sorozat helyi eseménye volt - elmondták, hogy az Együtt parlamenti képviselői módosító indítványt nyújtanak be a 2017. évi költségvetéshez. Az Együtt azt követeli a Fidesz-kormánytól, hogy a budapesti olimpiára 2017-ben szánt 54 milliárd forintot fordítsa inkább az egészségügyi alapellátás működőképességének megmentésére, az otthoni szakápolás finanszírozásának növelésére, a mentődolgozók 50%-os béremelésére, valamint az alapellátó fogorvosi praxisokban dolgozók fizetésének emelésére!

Orbán Viktor kormánya 2017-ben csaknem 54 milliárd forintot költene a budapesti olimpiára való felkészülésre, miközben hazánkban az egészségügy hat év Fidesz-kormányzás után riasztó állapotban van. A kórházak siralmas helyzete mellett a háziorvosi rendszer is súlyos válsággal küzd. Magyarországon óriási a háziorvoshiány. Somogy megyében 15 praxisban nincs háziorvos: Tab, Kereki, Ságvár, Nagyatád, Marcali, Lakócsa, Somogyfajsz, Törökkoppány, Balatonvilágos, Somogyvár, Vízvár, Karád, Segesd, Látrány, Somogyudvarhely. Országosan mintegy 250 praxis betöltetlen, négy év múlva pedig ez a szám 400 lesz. 2020-ra egymillió magyar embernek nem lesz háziorvosa.
Az Együtt a józan középút pártja. Nem gondoljuk, hogy ennyi pénzt kellene felesleges luxusberuházásokra áldozni. Az Együtt ezért azt javasolja, hogy a Fidesz-kormány a 2017-ben a budapesti olimpiára szánt 54 milliárdot csoportosítsa át a költségvetésben, és fordítsa az egészségügyi alapellátás működőképességének megmentésére, az otthoni szakápolás tisztességes finanszírozására, a mentődolgozók legalább 50%-os béremelésére és az alapellátó fogorvosi praxisokban dolgozók béremelésére.
Az Együtt azt követeli a Fidesz-kormánytól, hogy ebből a pénzből legalább 30 százalékkal emeljék meg a praxisok finanszírozását, amely fedezetet nyújthat a háziorvosok és az szakdolgozók béremelésére. Orbán Viktor kormánya haladéktalanul adjon támogatást a háziorvosi rendszer fejlesztésére, a csoportpraxisok és praxisközösségek létrehozására, a nagy praxisokban további szakdolgozók alkalmazására!
A tartósan betöltetlen háziorvosi körzetekben lakó betegek jelenleg csak úgy juthatnak háziorvosi ellátáshoz, hogy a helyettesítő orvos hetente 1-2 alkalommal rendel az üresen álló rendelőben. A betegeknek egyéb napokon át kell menniük az orvos másik rendelőjébe, ami többletköltséggel, utazással jár, csökken az ellátási biztonság. A tartósan betöltetlen praxisokban egy szakképzett ápolót kell alkalmazni, aki azokban az időszakokban is elérhető lenne a betegek számára, amikor a helyettesítő orvos éppen a másik rendelőjében dolgozik. A körzeti ápoló ilyenkor végezhetné a szűréseket, a krónikus betegek gondozását. Sok helyen évek óta üresen áll az orvosi lakás – ha ezeket a lakásokat szolgálati lakásként kiutalnák a körzeti ápoló számára, akkor ez is segíthetné az ott lakók ellátáshoz jutásának biztonságát.
Több ápolót és szakdolgozót a rendszerbe! Ehhez újra kell indítani a középfokú ápolóképzést. Meg kell szervezni az egészségügyi adminisztrátorképzést, munkaerőpiaci eszközökkel támogatni kell a praxisok ilyen irányú létszámfejlesztését. Több háziorvosra van szükség, hogy a megöregedett háziorvosokat fiatalabbak válthassák fel. Ez pedig csak úgy érhető el, ha a Fidesz-kormány hajlandó végre növelni a képzésben résztvevők számát. Ma csupán 100 háziorvos szakorvos végez évente, követeljük, hogy ezt emeljék a kétszeresére, 4 év alatt 200 főre!


Hozzászólások [0]     iwiw facebook twitter kedvencekhez Cikk küldése emailben Cikk küldése nyomtatási képCikk nyomtatása
Név:  
Hozzászólás:  
Írja be a kódot: 


« VISSZA